Help deze jongeren hun schoolgeld te betalen

Hoewel scholing heel belangrijk is om aan de armoede spiraal te ontkomen is in eSwatini de middelbare school helaas niet gratis. Elk kind krijgt op hetzelfde niveau les. De klassen zijn groot met minstens 40 leerlingen. De middelbare school duurt 5 jaar (Form 1 tot Form 5).  Het is mogelijk om het schoolgeld in 2 termijnen te betalen. De bedragen zijn verschillend per school. Gemiddeld moet er zo'n 450 euro per jaar per kind worden betaald.

Sponsor nu een kind.  We zoeken voor een aantal kinderen een sponsor. Voor 2023 vragen we voor 14 jongeren financiële ondersteuning.

Samen met de community (het dorp) wordt bepaald wie ondersteuning nodig heeft. Het gaat vaak om jongeren die wees zijn, of soms is er nog een ouder maar is hij of zij te arm of zorgt niet voor het kind. De vrijwilligsters van Shelter in the Shade zijn vrouwen uit Mvjutini zelf en zijn daardoor altijd zeer goed op de hoogte. 

Veel kinderen groeien op bij hun oma. Maar zij heeft het zwaar en heeft moeite de eindjes aan elkaar te knopen. Ze kan voor 2023 het schoolgeld niet betalen zonder een hele dure lening af te sluiten. Helaas hebben deze leningen zo'n hoge rente dat families vaak diep in de schulden geraken als ze deze afsluiten om hun kind naar school te laten gaan. Maar grootouders hebben vaak geen andere keus. En soms gaat het kind een jaartje niet naar school. Simpelweg omdat er geen geld is. Het is daarom geen toeval dat veel jongeren pas rond hun 21ste van de middelbare school afkomen.

We proberen een kind door zijn of haar hele middelbare schoolcarrière heen te helpen zodat ze daarna op eigen benen kunnen staan en ook iets kunnen betekenen voor hun eigen community of eSwatini in het algemeen. Veelbelovende kinderen die met goede resultaten eindigen in Form 5 hebben kans op een beurs om verder te studeren.

Wil je ook helpen en graag doneren? Dat kan! Maak dan een bedrag naar keuze over op NL48 TRIO 0788786199 t.n.v.  R. Galjaard te Groningen.

Help mee!