Help deze jongeren hun schoolgeld te betalen

Hoewel scholing heel belangrijk is om aan de armoede spiraal te ontkomen is in eSwatini de middelbare school helaas niet gratis. Elk kind krijgt op hetzelfde niveau les. De klassen zijn groot met minstens 40 leerlingen. De middelbare school duurt 5 jaar (Form 1 tot Form 5).  Het is mogelijk om het schoolgeld in 2 termijnen te betalen. De bedragen zijn verschillend per school. Gemiddeld moet er zo'n 450 euro per jaar per kind worden betaald.

Sponsor nu een kind.  We zoeken voor een aantal kinderen een sponsor. Voor 2023 vragen we voor 13 jongeren financiële ondersteuning.

Samen met de community (het dorp) wordt bepaald wie ondersteuning nodig heeft. Het gaat vaak om jongeren die wees zijn, of soms is er nog een ouder maar is hij of zij te arm of zorgt niet voor het kind. De vrijwilligsters van Shelter in the Shade zijn vrouwen uit Mvjutini zelf en zijn daardoor altijd zeer goed op de hoogte. 

Veel kinderen groeien op bij hun oma. Maar zij heeft het zwaar en heeft moeite de eindjes aan elkaar te knopen. Ze kan voor 2023 het schoolgeld niet betalen zonder een hele dure lening af te sluiten. Helaas hebben deze leningen zo'n hoge rente dat families vaak diep in de schulden geraken als ze deze afsluiten om hun kind naar school te laten gaan. Maar grootouders hebben vaak geen andere keus. En soms gaat het kind een jaartje niet naar school. Simpelweg omdat er geen geld is. Het is daarom geen toeval dat veel jongeren pas rond hun 21ste van de middelbare school afkomen.

We proberen een kind door zijn of haar hele middelbare schoolcarrière heen te helpen zodat ze daarna op eigen benen kunnen staan en ook iets kunnen betekenen voor hun eigen community of eSwatini in het algemeen. Veelbelovende kinderen die met goede resultaten eindigen in Form 5 hebben kans op een beurs om verder te studeren.

Wil je ook helpen en graag doneren? Dat kan! Maak dan een bedrag naar keuze over op NL48 TRIO 0788786199 t.n.v.  R. Galjaard te Groningen.

Help mee!

Hieronder zie je de jongeren die steun nodig hebben met een korte beschrijving en een foto (zij hebben hier toestemming voor gegeven).

1. Ncanelizwo

Ncanelizwo

Ncanelizwo is een serieus en slim meisje van 20 jaar. Ze gaat dit jaar naar Form 5. Ze woont bij haar oma die slechts 100 euro per kwartaal krijgt van de overheid. Haar oma is vrijwilligster op het care point.  

2. Delisa

Delisa

Delisa is 18 jaar en gaat naar Form 5. We ondersteunen Delisa al wat langer en zijn resultaten zijn goed. Hij eindigde als 2de in zijn klas.

3. Hloniphile

Hloniphile

Hloniphile is 21 jaar en al wat ouder omdat ze vorig jaar voor haar kindje heeft gezorgd. Maar ze is ambitieus en wil dolgraag terug naar school. Ze heeft nog maar 1 jaar te gaan, dus dat moet zeker goedkomen. Ook Hloniphile is wees en haar oma ondersteunt bij de verzorging van haar kindje. 

4. Bongiswa

Bongiswa

Bongiswa staat nog aan het begin van zijn middelbare school carrière. Hij heeft net met succes zijn Form 2 diploma behaald en gaat door naar Form 3. Hij is 15 jaar en groeit op bij zijn oma in Mvjutini. 

5. Lindelwa

Lindelwa

Lindelwa heeft Form 4 met hele nette resultaten afgerond en komend jaar gaat ze naar Form 5. Ook zij groeit op bij haar oma, net als Ncanelizwo. Ze is een tevreden tiener en hoopt later verder te gaan studeren.  

6. Siyabonga Dube

Dube

Dube is 18 en gaat in Ezulwini naar school. Zijn oma Mary is trots op hem dat hij al naar Form 5 gaat. Maar ze heeft het zwaar en heeft moeite de eindjes aan elkaar te knopen. Ze kan voor 2022 het schoolgeld niet betalen zonder een hele dure lening af te sluiten. Helaas hebben deze leningen zo'n hoge rente dat families vaak diep in de schulden geraken als ze deze afsluiten om hun kind naar school te laten gaan. Maar grootouders hebben vaak geen andere keus. En soms gaat het kind een jaartje niet naar school. Simpelweg omdat er geen geld is. Het is daarom geen toeval dat veel jongeren pas rond hun 21ste van de middelbare school afkomen.  We hopen dat Dube met een beetje steun uit Nederland toch naar school kan gaan.

7. Nuno Dos Santos (Boyz)

Boyz

Boyz is een wees die een slaapplekje heeft gevonden bij de familie van Ncobile, het meisje dat in Mbabane op een school zit voor speciaal onderwijs en waarvoor Shelter in the Shade het vervoer betaalt. Het is een bijzondere familie. Als de vrouwen van Shelter in the Shade zich niet zo hadden ingezet was Ncobile nog steeds niet naar school. Het kind is 'gek' dus waarom zou ze naar school gaan? Boyz is wees en dreigde buiten de boot te vallen. Er was geen steun voor hem en hij scharrelde elke dag zijn kostje bij elkaar. De vrijwilligsters van Shelter in the Shade sloegen alarm en nu gaat hij naar de middelbare school. Mochten we een sponsor voor hem vinden, dan kan hij Form 2 afmaken en door naar Form 3. 

8. Nosipho

Nosipho

Nosipho leeft al heel lang zonder ouders en heeft dankzij Shelter in the Shade haar middelbare school carrière kunnen afmaken. Ze heeft nu een baantje bij een fastfood restaurant en spaart voor een vervolg opleiding. Een vervolg opleiding is echter heel wat duurder dan de middelbare school. Ze is zeer serieus en ambitieus en is blij met alle ondersteuning die ze kan krijgen. Omdat ze zelf ook een beetje spaart, gaf ze aan de examens zelf te kunnen betalen. Maar ze is dus zeer geholpen met elke euro zodat ze haar Business Studies kan afronden. 

9. Nomalungelo

Nomalungelo

Nomalungelo is een mooi meisje van 16 jaar en groeit op op het erf van haar oma (zonder die oma's...!) . Ze staat echter niet voor niets onderaan deze lijst. Ze is helaas blijven zitten in Form 2. Ze wil het graag nog eens proberen. Moeilijke vakken vindt ze wiskunde en biologie. Op de school worden voor deze vakken extra lessen verzorgd, maar alleen als er voldoende leraren beschikbaar zijn. Dat was afgelopen jaar helaas niet het geval. Wie geeft haar toch nog een (laatste) kans?